سیدزاده | شهرآرانیوز؛ همین چند روز پیش بود که خبر کاهش متقاضیان مرد برای ورود به دانشگاه منتشر شد که در شبکههای اجتماعی هم واکنشهای زیادی را در پی داشت. آماری که میگفت امسال بیش از یک میلیون و ۴۸۹ هزار نفر برای کنکور اقدام کرده اند و از این تعداد ۶۱ درصد زن و فقط ٣٩درصد مرد هستند. اتفاقی که به گفته کارشناسان روندی بوده که از چند سال پیش آغاز شده و حالا این گونه خودش را نشان داده است و در آینده هم ادامه دارد.
علت این اتفاق که شاید خودمان هم بتوانیم حدس بزنیم، نبود بازار کار متناسب با رشتههای دانشگاهی، درآمدهای پایین و انتظارات جامعه از مردان برای تأمین معیشت بیان شده که در نهایت ورود زودهنگام آنها به بازار کار در رشتههای درآمدزا را سبب شده است. نشر این خبر شبیه تلنگری بود که به بسیاری وارد شد؛ تلنگری که نشان میدهد برخلاف رویهای که در گذشته با قدرت حاکم بوده و در آن درس خواندن صرف، ابهت میآورده و پرستیژ و آینده و شغل و بازار کار و درآمد، حالا از این خبرها نیست.
شرایط عوض شده و دیگر درس خواندن نه تنها مسیر رسیدن به خواستهها را تسهیل نمیکند، بلکه شاید مانعی هم برای رسیدن به آنها باشد، آن هم با صرف وقت و هزینه زیاد. حالا خبر دیگری به گوش میرسد که آن هم به نوعی مکمل و تأیید کننده جو موجود است؛ محمدمهدی کاظمی، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش وپرورش، از این گفته که باید طراحی مناسبی برای افزایش سهم دانش آموزان در رشته ریاضی و فیزیک داشته باشیم. حالا چرا؟ چون رشته ریاضی برخی دبیرستانها به علت نبود تقاضا تعطیل شده است. او میگوید اکنون فقط ۱۴.۸۷درصد دانش آموزان ما در رشته ریاضی تحصیل میکنند.
یعنی اگر تا همین چند وقت پیش انتخاب رشته ریاضی و فیزیک نشان دهنده درس خواندن بود و نیمچه ابزاری برای فخر فروختن به آیندهای که طرف «مهندس» خطاب میشد و برای خودش برو و بیایی پیدا میکرد، حالا این رشته دارد به قعر جدول دوست داشتنیهای داوطلبان سقوط میکند. آمار ثبت نام کنندگان در کنکور سال ۱۴۰۱ نشان میدهد که تنها ۱۰ درصد دانش آموزان خود را برای کنکور ریاضی آماده میکنند و ۳۹ درصد برای رشته تجربی. ۱۰ سال پیش این عددها برای رشته ریاضی و تجربی به ترتیب، ۲۵ و ۴۲ درصد بود. نکته اینکه سرپرست وقت معاونت آموزش متوسطه وزارت آموزش وپرورش در آبان سال ۹۷، همین هشدار را داده بود و علت بنیادین کاهش گرایش به این رشته استراتژیک را نبود تضمین اشتغال نهایی دانش آموختگان رشتههای مهندسی و ریاضی بیان کرده بود.